Om Kroatien

Resmål, nyheter, restips och fakta om Kroatien

Fakta om Kroatien

Information och fakta om landet Kroatien som historia, ekonomi, befolkning, natur, folkmängd, ekonomi, språk, turism etc för barn, vuxna och hela familjen. Kroatien har en av Europas vackraste kuster, en 1 800 km lång och mycket vacker kust. Läs om Makarska rivieran, Split, Hvar, Brac eller Dubrovnik. Information om Istrien i nordvästra Kroatien och resmål som Opatija, Porec, Vrsar och Rovinj. Fakta och bra att veta om Kroatien.

Information om Kroatien

Kroatien är en republik i centrala/sydöstra Europa och landet gränsar i öster till Bosnien-Hercegovina och Serbien, i norr till Slovenien, i nordöst till Ungern och i söder till Montenegro. Adriatiska havet en maritim statsgräns mot Italien i väst och sydväst. Huvudstad och största stad är Zagreb. Officiellt språk är kroatiska och statsskicket är republik. Ytan är totalt 56 542 km och med en befolkning år 2011 4 290 612 vilket ger en befolkningstäthet på 75,88/km². Valuta är kuna (HRK) och landet ligger i tidszonen CET (UTC+1), sommartid CEST (UTC+2). Högsta berg är Dinara 1 830 m ö.h., största sjö är Vransko jezero och längsta flod är Sava, 945,5 km lång. Nationaldagen är den 25 juni. Nationalitetsmärke är HR, landskoden är HR, HRV och landsnummeret är 385.

Kroatien är uppdelat i 21 län/županije. Huvudstaden Zagreb är också ett län. Det finns 128 städer/gradovi och 428 kommuner/općine. Städer och kommuner delas också upp i mindre delar som kallas naselja. Det finns också landskap och regioner men de har ingen administrativ betydelse. Landet har landgrän till Slovenien, Ungern, Serbien, Bosnien och Hercegovina och Montenegro. I den södra delen av Kroatien delas landet i två delar genom en korta kuststräcka runt Neum som tillhör Bosnien och Hercegovinas. Landet har många öar, totalt har Kroatien 1 185 öar, holmar och rev och kallas ibland för de tusen öarnas land. Större städer i Kroatien är t.ex. Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Zadar, Slavonski Brod, Pula, Karlovac, Dubrovnik, Varaždin, Sisak, Šibenik, Vinkovci, Vukovar, Đakovo, Knin, Rovinj, Opatija och Sinj.

Turism i Kroatien

Turism är landets viktigaste näring och står för en stor del av inflödet av utländsk valuta i landet. Kroatien har många resmål och turistattraktioner. Många vill besöka övärlden längs den 180 mil långa Adriatiska kusten. Det mest kända turistmålet är den medeltida staden Dubrovnik.

Kroatiens historia

Enligt det historiska verket De administrando imperio från 900-talet skall kroaterna ha kommit till dagens Kroatien från Vitkroatien på 600-talet men enligt modern historieskrivning kom slaverna gradvis under 500-800-talet. Efter att kroaterna hade etablerat sig i området upprättades under 700-talet två furstendömen, Dalmatinska och Pannoniska. År 925 grundades kungariket Kroatien efter det att Tomislav I förenat de båda furstendömena. Efter en del inbördes strider om kronan och sen ungrarnas inblandning tvingades landet år 1102 att ingå i union med Ungern. På 1400-talet skedde en försvagning och landavträdelser för det kroatisk-ungerska riket. Den 1 januari 1527 beslöt den kroatiska adeln att välja habsburgaren Ferdinand I till Kroatiens kung. Denna allians och det habsburgska styret kom att vara i nästan 400 år. Efter första världskrigets slut år 1918 skapades den sydslaviska staten Serbernas, kroaternas och slovenernas kungarike där Kroatien ingick. Detta rike kallade från 1929 för Jugoslavien. Efter självständighetsvalet 1991 utropade Kroatien den 25 juni 1991 sin självständighet från övriga Jugoslavien.

Språk som talas i Kroatien

Officiellt språk är kroatiska. I Istrien är italienska också erkänt som ett officiellt språk. I kommuner där en etnisk minoritet utgör minst 33,3% av befolkningen är minoritetens språk officiellt. I några få kommuner och städer är därför tjeckiska, rusinska, serbiska, slovakiska och ungerska officiella språk.

Kroatiens flagga

Kroatiens flagga är en trikolor som består av tre lika stora, horisontella ränder i rött, vitt och blått. I mitten finns Kroatiens statsvapen. De tre färgerna är dels traditionella panslaviska färger, dels representerar rött det forna Rödkroatien, vitt det forna Vitkroatien och blått Slavonien.
Kroatien flagga

Källa: Wikipedia, Nationalencyklopedin (NE), The World Factbook – CIA