Korcula är Apollo ensamma om att erbjuda charterresor till sommaren 2016. Korcula i Kroatien är en av de allra grönaste och vackraste öarna i Adriatiska havet. Ön präglas av en pittoresk medeltida stad, vingårdar och många små undanskymda stränder och bukter med kristallklart vatten. Här väntar en perfekt mix av kultur, bad, äventyr och sköna naturupplevelser

Såväl ön som huvudorten heter Korcula – även om ön ursprungligen kallades ”Svarta Korfu” av de första invånarna (som faktiskt var greker), ett namn som syftar på den täta växtligheten med pinjeträd och olivlundar. Korcula ligger på färjeavstånd från både Split och Dubrovnik – fantastiska städer dit du lätt tar dig över dagen.

Korcula stad är en typisk dalmatisk medeltidsstad där stenhusen med sina karaktäristiska röda tegeltak står tätt bland kullerstensgator och mysiga caféer. Här hittar vi också Marco Polos födelsehus, och varje år i maj hålls en festival till den stora upptäcktsresandens ära. En annan av stadens sevärdheter är Sankt Markus-katedralen i stadens mitt, byggt i kalksten med många sinnrika utsmyckningar.

På Korcula är det alltid nära till stranden – var du än befinner dig på ön. Här finns alla slags stränder representerade: stenstränder med badplatåer, klapperstensstränder och sandstränder. I söder hittar du många lugna vikar och undanskymda sandstränder, medan den norra delen är plattare med fler klapperstensstränder.

Den mest populära sandstranden är Vela Przina som ligger i vinbyn Lumbarda, längst ut på Korculas sydöstra spets. Klapperstensstranden Pupnatska Luka i den lilla byn Pupnat räknas i sin tur till en av de bästa stenstränderna. Gemensamt för alla stränder är det klara vattnet som lämpar sig utmärkt för dykning och snorkling.

Korcula för alla mat- och vinälskare På Korcula månar man om sina traditioner, även när det kommer till mat och vin. Läckra fisk- och skaldjursrätter som grillad bläckfisk och fiskgryta, makaronipasta och ugnsstekt lamm är bara några godbitar ur det lokala köket. Till det mesta kan du räkna med en skvätt olja som utvunnits ur oliver från restaurangens egen olivlund.

Många av öns dalgångar täcks av grönglänsande vinodlingar, och här tillverkas landets godaste vita viner, som utvinns ur de fina grk- och posipdruvorna. Har du minsta vinintresse får du inte missa chansen att besöka någon av öns alla vingårdar.