Det dåliga vädret på hemmaplan skapade rusning efter resor och Kroatien ökade starkt med en ökning på 20 procent. Precis som förra året är det Grekland och Spanien som toppar listorna men längre ner på listan har mycket förändrats mot föregående år. Redan på tredjeplats kan vi se att Kroatien gått om USA och ökat med hela 20 % jämfört med förra året.

Andra charterdestinationer som ökat är Montenegro (+100 %), Jordanien (+76 %) och Makedonien (+93%) vilket visar att vi nu söker oss till ”nya” platser. Det land som klättrat mest dock och som tagit sig in på topp 10 är Tjeckien som ökat med hela 82 %. Andra intressanta länder i vår närhet som ökat ordentligt är Rumänien (+80 %), Belgien (+32%), Nederländerna (+39 %), Ungern (+57%), Polen (+27 %) och Bulgarien (+42 %).

– Svenskarnas reslust fortsatte att öka under sommaren 2017 trots spekulationer om att terrorism och osäkerhet skulle ha avskräckt. Att resa är helt enkelt årets höjdpunkt och när vädret på hemmaplan sviker finns det inget som stoppar oss svenskar från att fly vardagen. Intressant för den här sommaren jämfört med den förra är att vi ser att resmål på nära håll klättrat snabbt. Om detta beror på att det känns säkrare, att man vill spara på miljön eller att de resmålen helt enkelt blivit trendigare går bara att spekulera i, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

Mer nyheter om Kroatien kan du hitta här hos oss. Det finns även en del information och nyheter hos deras turistbyrå, som du hittar där. Om du ska rea runt i landet på din semester så finns det flera alternativ som buss, båt, bil, taxi mm. Ett bra sätt att uppleva Kroatien är att köra bil. Det är enkelt att köra i landet och om du planerar att hyra finns det många bolag att välja mellan, du kan kolla utbudet av företag på denna sida, https://www.biluthyrning.nu/sv-kroatien/. Där kan du också få tips och råd om vad du bör tänka på innan du sätter dig i bilen och kör runt i landet.

Mest bokade länder under sommaren 2017 enligt Resia

  1. Grekland (1)
  2. Spanien (2)
  3. Kroatien (6)
  4. USA (3)
  5. Italien (4)
  6. Storbritannien (8)
  7. Cypern (7)
  8. Tyskland (10)
  9. Frankrike (9)
  10. Tjeckien (ny)

– Det som utmärker sig är att det inte är typiska soldestinationer som ökar mest utan storstäder som i vanliga fall förknippas med weekendresor. Som vi såg i vår Resiabarometer inför 2017 föredrar vi svenskar numera upplevelser, storstäder, nya kulturer och spännande mat framför stillasittande på en strand eller vid en pool. Är det kanske en trend som kommer fortsätta under 2018? Är weekendresor det nya sättet att resa på istället för veckolånga solsemestrar? Tar vi hellre kortare resor på sommaren och väntar vi i så fall med de längre resorna till vintern? Frågorna är många och det ska bli otroligt spännande att följa utvecklingen, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

* Topplistan gäller avresor mellan 1 juni och 31 augusti 2017 jämfört med samma period 2016.

Källa: Resia