Paradisön ligger i kroatiska skärgården och har senaste åren varit ett populärt resmål för kändisar och jetset. Hvar kallas också för ”lavendelön” med anledning av att lavendelblommorna är i blom och färgar hela ön lila under sensommaren. Airtours resor till Hvar kommer att börja gå från 21 maj i vår.

– Hvar passar alla som längtar efter sol och bad, men också dem som vill göra utflykter och uppleva kultur under sin semester, säger Airtours informationschef Stefan Chatzopoulos.

Den kroatiska pärlan erbjuder ett stort utbud av utflyktsmöjligheter. Här kan man segla, cykla, åka på kanotturer eller varför inte ta en dagsutflykt till Pakleni-öarna för att snorkla i ett turkost vatten och sola på någon av alla de vackra sandstränderna som finns tillgängliga.

Huvudorten på ön heter också Hvar och bjuder på en medeltida atmosfär med fina shoppingstråk, trendiga barer och charmiga restauranger. För dem som gillar fisk kommer Hvar inte att vara en besvikelse.

– Kroaterna är kända för sin fiskekultur och tillagar fantastiska fiskrätter som de själva kallar ”Spiza”. Vildkålssalladen är också en riktig specialitet och ett måste att avnjuta på någon av stadens mysiga restauranger, säger Stefan Chatzopoulos.

Några sevärdheter på Hvar:

  • Fortica – Borgen Fortica byggdes under 1600-talet och är öppen för allmänheten att besöka. Här kan man insupa historia och njuta av härlig utsikt över hela ön.
  • Sankt Stefans katedral – Ligger precis vid torget och är en gotisk kyrka. För den konstintresserade finns vacker konst att beskåda inuti katedralen.
  • Marknaden – Mellan stationen och torget finns en stor utomhusmarknad att besöka. Är du ute efter souvenirer med inslag av lavendel är det hit du ska ta dig.

Airtours resor till Hvar kommer att gå från Arlanda mellan den 21 maj och den 1 oktober. Hvar har ingen egen flygplats och därför flyger man till Split och tar därifrån färjan till Hvar som innebär en restid på drygt två timmar.