Efter många års dominans får de populära storstäderna London och Barcelona lämna plats för Mallorca som är årets hetaste konferensresmål 2016 (+42 procent). Årets uppstickare är också Kroatien som ökar rejält. Det visar ny bokningsstatistik från Resia, Möten & Konferens.

– I år ser vi tydligt att många svenska företag gärna väljer mindre resmål som känns lugna och säkra. Det brukar sällan vara något konferensresmål som slår varken London eller Barcelona, men i år är alltså Mallorca en given vinnare. Att Kroatien, som inte ens fanns med på topp 20-listan i fjol, också ökar rejält är ett kvitto på att mindre resmål går före storstäder i allt större utsträckning, säger Björn Wigge, produktchef för Resia, Möten & Konferens, som redovisar en 14-procentig ökning hittills i år.

Både Mallorca och Kroatien är resmål med stora möjligheter till upplevelsebaserade aktiviteter som är en stor trend även inom konferensresor. Gemensamma matupplevelser, segling och vandringar är exempel på populära aktiviteter för årets konferenser, kick offer samt ledningsgruppsmöten.

– Vi upplever att de svenska företagen har ett allt större behov av att träffas på den här typen av konferensresor. Digitaliseringen gör att många fysiska möten uteblir och när man väl ses vill man kombinera effektiva möten med trevligt umgänge i stimulerande miljöer runt Medelhavet. Förutom säkerhetsperspektivet väljer många företag också mindre resmål som gör det lättare att hålla ihop gruppen och som skapar ett mer spontant umgänge, säger Björn Wigge.

Berlin och Edinburgh är två konferensstäder som också fortsätter att öka, särskilt bland företag som prioriterar en kort flygtid. Prag, som var en populär konferensstad i början av 2000-talet, gör en stark comeback med en ökning på 68 procent i år.