Att hyra hus under sin semester har under lång tid varit en trend och den fortsätter bara att öka. Nästa år ser ut att bli ett rekordår. Semesterhusförmedlaren NOVASOL har ökat antalet bokningar med 23 procent till 2017.

Nästa år är efterfrågan på att hyra semesterhus större än någonsin. Att vi svenskar vill bo som lokalinvånarna under semestern och uppleva ett resmål på ”riktigt” är säkert en stor del av förklaringen till det ökade intresset.

– Vi vill inte längre ha allting serverat och planerat in i minsta detalj. I ett semesterhus får man en mer genuin upplevelse av resmålet och man kan bestämma själv hur man vill spendera tiden. Det är ju det som många längtar efter i dag, säger Torbjörn Fredman, Nordenchef NOVASOL.

I flera år i rad har Sverige varit den populäraste destinationen för svensken att hyra hus, men nästa år verkar det som att det är Kroatien och Spanien som kommer att toppa listan.

– Spanien har alltid legat varmt om hjärtat hos många svenskar och under de senaste åren har nu även Kroatien blivit en favorit när det gäller att hyra hus. Vi kan se att många svenskar väljer fina hus med pool i Kroatien. Det är mer prisvärt än till exempel Franska Rivieran, säger Torbjörn Fredman.

Varför bokningarna till Kroatien och Spanien har ökat så kraftigt till nästa år är svårt att säga. NOVASOL tror att det är flera faktorer som påverkar.

– Vädret och euron har säkert sin roll i det hela, det kan också bero på att vi svenskar är tidigare ute när vi ska boka Sydeuropa i jämförelse med om vi väljer att semestra på hemmaplan, säger Torbjörn Fredman.