Det största dragplåstret är musikfestivalen ”Ultra Europe”, som anses vara en av årets bästa festivaler. Hos Resias systerföretag Resfeber har antalet bokningar till Split ökat med 28procent under juli jämfört med i fjol.

– Vi ser ett rekordstort intresse för Split i sommar. Tidigare har det varit Dubrovnik som har lockat flest svenskar till Kroatien, men nu är det alltså Split som toppar landets sökningar. Jag tror att det beror på att staden har ett fantastiskt läge för alla som vill upptäcka öarna i skärgården. Men den stora ökningen nu i juli beror framför allt på den stora festivalen i slutet av vecka 28 – Ultra Europe, säger Lina Eklund, presskommunikatör på Resia Travel Group där Resfeber ingår.

Resfeber ser även stora bokningsökningar till Split från Norge och Danmark. I Norge har bokningarna ökat med hela 113 procent jämfört med sommaren 2016. Samtliga länder har fått nya och fler flygavgångar samtidigt som efterfrågan på seglingsturer med Split som utgångspunkt ökar rejält.

­– Jag tror att Split kommer att fortsätta klättra på topplistorna framöver. Makarska Rivieran söder om Split är ett mycket intressant område för paketresor och även området runt Zadar som ligger norr om staden. Dessutom ligger många populära öar i närheten där Hvar och Brac är de mest kända. Andra höjdpunkter i och omkring Split är Diocletianuspalatset, vulkanen Marjan, den dagliga marknaden, strandpromenaden Riva, Krka Nationalpark och en massa annat, säger Lina Eklund.

Fakta ”Ultra Europa” i Split 2017:

  • 14-16 juli och 18 juli på ön Hvar precis utanför Split.
  • Artister som David Guetta och Afrojack samt de svenska artisterna Steve Angelo och Axwell Ingrosso.
  • Festivalen är en del av den större festivalen Ultra Worldwide som besöker länder som Kina, Sydafrika, Japan, Mexiko och Peru.