När man tänker på Kroatien så tänker man på pittoreska kuststäder, det glittrande Adriatiska havet och romantiska stränder. Men man bör ha i åtanke att Kroatien har mycket mer att erbjuda. En av de mest natursköna pärlor landet har att erbjuda faller ofta i glömska: Slavonien, gömd i östra Kroatien.

Den ”Gyllene Skattkammaren” samlar fyra vinregioner som redan var populära hos romarna. Från olika gastronomiska upplevelser med lokala specialiteter till imponerande traditioner och kultur – erbjuder den rika och varierade regionen i Slavonien allt för en avkopplande semester.

En av Slavoniens särdrag är traditionen av hästavel, särskilt den ädla Lipizzaner hästen. Besökare kan boka billiga turer och rida dem i vagnar genom den ståtliga staden Osijek med sin fästning och vackra gamla stad. Det finns många fantastiska upplevelser som organiseras av de många Lipizzaner gårdarna. På vintern bör du inte missa julen ”Christmas Ball Lapizzaner i Djakovo

Upptäck och besök en av de största våtmarkerna i Europa. I Kopacki Rit Naturpark kommer du att uppleva mängder av olika växt- och djurliv, där du kan välja allt från en 2,5 km lång vandringsled, en spännande cykeltur eller till och med en båttur genom den fantastiska naturen. Du kan starta denna spännande resa bekvämt från staden Osijek, som ligger bara några kilometer bort.

Vinkännare känner förmodligen redan den sanna skatten av Slavonien – den ”gyllene” dalen Pozega. Staden Kutjevo är vinregionen på kontinentala Kroatien och ligger på de södra sluttningarna av Krndija och Papuk i den smala dalen vid Kutjevčanka-floden. Kutjevo vinkällare, som är en av de äldsta vingårdarna i Kroatien, är ett hem för världsberömda viner, inklusive Kutjevacka grasevina (Riesling), Pinot Gris, Pinot Blanc, Traminer och Rheinriesling. Förutom världsberömda toppviner, erbjuder regionen också många kulturella höjdpunkter. Bara några minuter från vinkällaren kan besökare gå i fotspåren av den tidigare baronen Franjo Trenk och kejsarinnan Maria Theresia och besöka Kutjevo slott där de kan utforska de många tunnlar som leder direkt till vinkällaren.

Ett av de mest populära turistmålen i Slavonien är Jankovac Skogspark, som också är en av de vackraste delarna av Papuk Naturpark, Omgiven av höga berg. Här i den sagolika dalen hittar du flera vattendrag, omgivna av blommande ängar och täta skogar. Här är också dess största attraktion, vattenfallet Jankovacki Slap. Missa inte bergstugan på Jankovac, många kroatiska vandrare anser att detta är den vackraste och mest rustika hyddan på alla kroatiska berg. De som gillar att njuta av en aktiv semester blir bortskämda i val i Papuk Naturpark: Sex cykelleder med utsikt över åsarna, stenbrott och dalar, fyra vandringsleder, två klättringsområden och vattenfall som erbjuder ett oöverträffat äventyr för alla åldrar.

Fördjupa dig i en av de äldsta städerna i Europa, staden Vinkovci är rik på historia, kultur och arkitektur. Vinkovci är full av traditioner som återspeglas i folklore danser och hantverk. För aktiva turister erbjuds ridning, jakt, fiske och cykling samt många andra aktiviteter. Den gyllene porten i Kroatien erbjuder rekreation och njutning för hela familjen, såväl som för enskilda resenärer som par. Regionen Slavonien blir alltmer populär men är fortsatt en dold pärla långt från de vanliga turiststråken.